Soms moet je als brouwer erkennen dat je bier beter kan. Dat is precies wat er gebeurde met de Hertog Jan 0.0. Het alcoholvrije pils van de brouwerij uit Arcen ging daarom in de revisie.
‘Het was vooral te zoet’, zegt meesterbrouwer Micha Peute over de versie 1.0 van de Hertog Jan 0.0. ‘Het hogere suikergehalte zorgde voor body maar we kregen er toch opmerkingen over uit de markt. Dus zijn we teruggegaan naar de tekentafel. We hebben een heel nieuw recept gemaakt met het originele Hertog Jan pils als uitgangspunt. Het is ons gelukt om er een alcoholvrije versie van te maken die er qua smaak heel dichtbij in de buurt komt.’
‘Het is ons gelukt om er een alcoholvrije versie van te maken die er qua smaak heel dichtbij in de buurt komt.’
‘Simpel gezegd: hierbij wordt het bier mét alcohol onder druk verwarmd tot 35 C. Op die temperatuur verdampt de alcohol. We zorgen er heel goed voor dat we daar niet boven komen, dat zou ten koste gaan van de smaak.’
‘Drink het bier gekoeld en bij voorkeur uit het originele glas, schoongespoeld met koud water. Schenk flesje of blik dan uit in het glas. Om een goede schuimkraag te krijgen kan het helpen om hierbij het flesje of blik iets hoger te houden dan “normaal”. En dan heb je gewoon een heel mooi glas bier in je handen met dezelfde verfrissende smaakbeleving als ons alcoholhoudende Hertog Jan pils.’
‘Nee, er is nog niet gesproken over andere opties. Je moet voorzichtig zijn welke bieren je ook als 0.0 op de markt brengt. Alcoholvrij pils is breed geaccepteerd. Bij een dubbel of een tripel is dat toch nog veel minder
NOLOW ZÓ ADV het geval.’