gebrouwen met de speciaal voor het merk geteelde maïs uit Noord-Italië
Om alcoholvrij bier te maken heeft een brouwer ruwweg twee methoden ter beschikking. Je brouwt bier op de normale manier en haalt de alcohol er weer uit door het te filteren. Of je brouwt bier en zorgt ervoor dat de vergisting van suikers in alcohol stopt nog voordat er alcohol is gevormd. De eerste methode is het kostbaarst, wat verklaart dat eigenlijk alleen grote brouwers zich zo’n investering kunnen permitteren. En dat is precies wat bij het Italiaanse ‘lifestyle-bier’ Peroni het geval is. Hierdoor komt de smaak van de 0.0 versie erg dicht bij die van het origineel. Het bier wordt gebrouwen met de speciaal voor het merk geteelde maïs uit Noord-Italië en het beste graan dat in eigen land voorhanden is. En omdat met het verwijderen van de alcohol toch ook wat smaak verloren gaat, wordt er iets meer hop gebruikt dan in de reguliere versie. Om optimaal te genieten van dit fris-bittere pils zet je de flesjes eerst in een grote emmer met ijsblokjes. Terwijl de inhoud koud wordt, kan de BBQ lekker op temperatuur komen. Deze Peroni drink je met vrienden op een lange nazomeravond. Wist je dat onderzoek uitwijst dat 90 procent van de mensen deze Peroni 0.0% net zo vinden smaken als de ‘gewone’ versie mét alcohol? Probeer het zelf.
Salute.
Mokums mooiste?
Fietsend door Amsterdam is het niet moeilijk om IJwit te spotten. Op ieder terras wordt het bier gedronken. Dit razend populaire witbier dat in de hoofdstad werd ‘geboren’ kreeg er recent een alcoholvrije versie bij: Vrijwit. Officieel is dit een alcoholarm, geen alcoholvrij bier. Want er zit nog een half procentje alcohol in. In België en Duitsland mag een bier tot dit percentage wel alcoholvrij heten, in Nederland moet een alcoholvrij bier ook echt 0.0 zijn. En geloof het of niet, dat halve procentje zorgt net voor die subtiele smaakkick die een volledige 0.0 soms mist. Tijdens het brouwen is citroen en korianderzaad toegevoegd. Wat een kruidige en frisse smaak geeft.
VAN DIT FRUITIGE, MOUTIGE EN LICHT BITTERE ALCOHOL- ARME HAARLEMS HELDENBIER MAG JE ER GERUST MEER DAN EEN OF TWEE
Jopen Non IPA is het eerste alcoholarme bier van Jopen. Door gebruik te maken van een speciale gistsoort worden er tijdens het brouwproces nauwelijks suikers omgezet in alcohol. Wel een beetje. Wat de minimale 0.3 procent alcohol verklaart. Er is verder veel hop toegevoegd waardoor deze IPA smaakvol en fruitig is geworden. En dat is natuurlijk wat je verwacht van dit biertype. Vergeleken met de met veel medailles omhangen Mooie Nel IPA van dezelfde brouwer, is dit bier misschien nog wel meer voorzien van tropische fruitaroma’s, die afkomstig zijn van de gebruikte hopsoorten. En om het bier een echt Haarlems tintje mee te geven – Jopen komt uit deze stad – zijn er drie verschillende granen gebruikt. Immers, in de middeleeuwen moest ieder Haarlems bier gebrouwen worden met gerst, tarwe en haver. Het resulteert in een bier dat niet alleen fruitig is, maar ook moutig en licht bitter. Het won al eens een gouden medaille bij de Dutch Beer Challenge, de belangrijkste Nederlandse biercompetitie.
Birra Moretti Zero, een delicaat bier met subtiel bittere smaak
De wortels van Birra Moretti liggen in Udine, een kalm provincieplaatsje in de regio Friuli tussen Venetië en de Alpen. Daar wordt Birra Moretti sinds 1859 op ambachtelijke wijze gebrouwen. Sinds kort heeft het dolce vita biermerk een broertje: Birra Moretti Zero, een delicaat bier met subtiel bittere smaak. Deze smaak is ontstaan dankzij topkwaliteit ingrediënten en een speciale brouwmethode waarbij de gist zijn optimale smaak aan het bier geeft, zonder vorming van alcohol. Hierdoor is Birra Moretti Zero een heerlijke dorstlesser, die ook fantastico is in combinatie met gemakkelijke, informele Italiaanse gerechten en hapjes zoals bruschetta met tomaat en peper of gedroogde prosciutto? Of serveer een verfrissende Birra Moretti Zero bij een zelfgebakken foccacia of bij de hapjes op pagina 10 van dit magazine.
Una festa Italiana! Salute!
Dit iconische bier heeft wereldwijd enorm veel fans
Onbekend maakt in het geval van stout ook een beetje onbemind. Zeker in Nederland. Waar dit biertype niet tot de categorie allemansvriend behoort. Toegegeven, vergeleken met een mooi helder pils is dit diepzwarte bier een tegenpool. Laat het toch vooral geen belemmering zijn om een blik open te trekken. Eerst die kenmerkende sis, en eenmaal uitgeschonken zit er onder de compacte schuimkraag een verrassend ‘smooth’ drinkend bier, rijk van smaak en, zoals in dit geval, zonder alcohol. De zwarte kleur is afkomstig van de gebrande mout. Dit iconische bier heeft wereldwijd enorm veel fans. Je moet het even ‘leren drinken’. De eerste kan wennen zijn, bij de derde ben je verkocht. De 0.0
is ‘exact op dezelfde manier gebrouwen als onze reguliere Guinness, waarna de alcohol uit het bier is verwijderd met behulp van koude filtratie’, zegt de Ierse brouwer. Goddelijk in combinatie met oesters. Ook lekker bij varkenskarbonades, gemarineerd in alcoholvrije of alcoholhoudende Guinness. Of, jazeker, bij tiramisu.
‘Dubbel gehopt is dubbel genieten’, zegt de brouwer er zelf over.
Slim van Warsteiner, om naast een 0.0 versie van hun bekroonde pils, nog een variant op de markt te brengen. De Bob-versie van de Herb is, de naam zegt het al, tijdens het brouwproces dubbel gehopt. Hierna is de alcohol er weer uitgehaald, wat resulteert in een zeer verfrissend pils dat door die paar handen extra Hallertauhop een smaakvolle bite heeft. En meteen doet verlangen naar de volgende slok. En dan die geur! ‘Dubbel gehopt is dubbel genieten’, zegt de brouwer er zelf over. De volle bittere smaak combineert prima met bijvoorbeeld een salade met honing-mosterddressing.
LEFFE BLOND 0.0%, het allereerste alcoholvrije abdijbier
Lang leek het ondenkbaar, een alcoholvrij abdijbier. Want dit type bieren wordt vanouds geassocieerd met het gulle leven. Lange tafels, gevulde bokalen, goed gezelschap en dito eten. Leffe bewijst dat dit ook prima kan met een 0.0% versie van zijn bekende Blond bier. Door gebruik te maken van dezelfde gist als in het origineel heeft ook dit blonde bier de kenmerkende geur en smaak van vanille en kruidnagel. Uitgeschonken in de originele kelk is de drinkervaring nagenoeg identiek. Dit allereerste alcoholvrije abdijbier heeft in eigen huis inmiddels gezelschap van een 0.0% Dubbel. Drink dit bier gekoeld, maar zeker niet té koud. Pakweg op 8 graden. Smaakt perfect in combinatie met abdijkaas of crème brûlée.
‘GEBOREN OP HET STRAND, GEÏNFUSEERD MET ZONNESTRALEN’
Corona betekent in het Spaans kroon. Zoveel vermoedde je al. Maar je zou het bijna vergeten na de laatste paar jaar. Zand erover. Of beter gezegd, pak de trein, auto of fiets en zet je blote voeten snel neer op de geboortegrond van dit bier, het strand. Daar, met een paar vrienden erbij, zal de ijsemmer vol flesjes het verfrissende middelpunt zijn tot de zon de zee in zakt en nog lang erna. Hier voelt deze jongste telg uit de Coronafamilie zich het beste thuis. Al is een tuin- of balkonfeestje natuurlijk een prima alternatief. Dit bier drink je ijskoud en bij voorkeur direct uit de fles. Net als bij de ‘gewone’ Corona steek je – als je wilt – eerst een partje limoen in de hals van de fles. Dat zorgt voor een kleine friszure smaakkick. Corona komt uit Mexico en is het meest verkochte importbier in Amerika. Ook in Europa heeft het vaste voet aan de grond gekregen. De nieuwe Cero biedt de alom bekende verfrissende smaak van Corona. Kroon(kurk) eraf en genieten maar.
Het onderscheidende karakter ontleent het origineel aan de eikenhoutsnippers die zijn toegevoegd tijdens het brouwen.
Cornet mag zich het snelst groeiende Belgische speciaalbier op de Nederlandse markt noemen. Het sterke blonde bier werd ontwikkeld bij brouwerij De Hoorn, de kraamkamer voor nieuwe bieren van brouwerij Palm in Steenhuffel. Het onderscheidende karakter ontleent het origineel aan de eikenhoutsnippers die zijn toegevoegd tijdens het brouwen. Die zorgen voor een volle smaak met toetsen van hout en vanille. Met dit succesnummer als basis werd de Cornet Alcohol Free ontwikkeld. Aan de reguliere versie wordt nagenoeg alle alcohol onttrokken (er blijft 0,3 procent over) waarna het bier nog- maals wordt ge-oaked met eikenhoutsnippers. Dezelfde hout- en vanilletonen komen nog steeds naar voren. Schenk dit bier uit in het bijpassende glas. Door de taps toelopende bovenkant blijft de schuimkraag verrassend lang staan – geen vanzelfsprekendheid bij alcoholvrije bieren. Door de inkeping aan de onderkant parelt het koolzuur continu omhoog voor een fris effect. Culinair ook veelzijdig inzetbaar. Bij een stoere BBQ-bierkip bijvoorbeeld. Of naast een hamburger. En ook met visgerechten met zeeduivel of coquilles een uitstekende match.