‘MET CHARLIE’S HOOP IK DAT JONGEREN “DE GEZONDERE OVERSTAP” WILLEN MAKEN’
Yes! Kelvin Boerma, alias Kalvijn, presentator en youtuber, is de trotse mede-eigenaar van Charlie’s Organics. Dit zijn bruiswaters met een kneep echt biologisch fruit: harmless, yet never boring & to hydrate healthily. Zijn missie: Charlie’s laten groeien tot een toegankelijk, tof product; lekker, gezond en duurzaam – voor iedereen. ‘Ik ben me de afgelopen jaren meer bewust geworden van gezondheid en duurzaamheid. Ook weet ik dat veel van mijn jongere volgers energiedrankjes en frisdrank met suiker drinken’, zegt Kalvijn. ‘Ik wil iets veranderen. Met Charlie’s en via mijn kanalen denk ik dat we een verschil kunnen maken.’
Bruisend water met die squeeze van biologisch sap van sinaasappel en mandarijn. Bijna zonder calorieën, helemaal zonder toegevoegde suikers en 100% vegan.
Geen enkel kraan- of bronwater smaakt hetzelfde, dat heeft vooral te maken met mineralen zoals calcium en natrium, die van nature in de bodem zitten. Inmiddels zijn er ook tientallen waters met extra smaakjes verkrijgbaar. Deze zijn vaak gearomatiseerd (denk aan aroma’s van fruit zoals citroen, sinaasappel, aardbei of framboos), soms zijn ze verrijkt met echt biologisch fruitsap, zoals Charlie’s. Daarnaast zie je nu ook dat botanicals worden toe- gevoegd, al dan niet in combinatie met fruit. Zoals vlierbloesem, hibiscus en kamille. Ook Sourcy Vitaminwater speelt in op deze trend, met een nieuwe onderscheidende smaak: Peer Vlierbloesem.
Niet per se gezonder, maar ook niet ongezonder. Zeker als je ‘t moeilijk vindt om elke dag de aanbevolen ander- halve tot twee liter water te drinken, dan is het even gezond om voor een smaakwater te kiezen. In de meeste waters zit geen echt fruit (suikers) en de aroma’s waarmee ze gemaakt worden, zijn beslist niet schadelijk voor de gezondheid. Ook bevatten ze geen calorieën. Zeker weten dat je goed bezig bent? Doe dan de suikercheck. Geeft het etiket een suikergehalte van 0 procent aan, dan zit je goed, is het meer, dan is het een (light)frisdrank en kun je er beter niet teveel van drinken.
Zo’n oh-ja-dag. Dat je er een aantalkeren aan dacht, zo van ‘ik moet even wat water drinken’. Maar dat dus ook net zo gauw weer vergeet. Herken- baar? Download dan een van de waterdrink-apps op je mobiel die je eraan herinneren dat het tijd is voor een slok. Handig.
Op extra warme dagen sneller last van hoofdpijn, een vieze smaak in de mond of heb je het idee dat je je minder goed kunt concentreren? Dan kan het zijn dat je lichaam niet voldoende vocht binnen heeft gekregen. Het Voedingscentrum adviseert op dagen met sterk stijgende temperaturen, zeker als je er intensief bij sport, extra vocht tot je te nemen. Handig om dus een flesje (vitamine)water bij je te heb- ben als je de deur uit gaat. En ieder uur wat te drinken – ook al denk je dat je geen dorst hebt.
Marielle Bordewijk van Food by Design: ‘Eerst zagen we ‘gewone flavoured’ waters, dus met een smaakje, vaak met wat zoetig fruit. Daarna kwamen combi’s op, met bloesems of kruiden. Daarmee is ook een nieuwe weg ingeslagen, weg van alleen maar zoet. Omdat er juist kruidige smaken en bitters werden toegevoegd. Misschien wel in navolging van de populariteit van de (alcoholvrije) gins, waarbij ook komkommer, pepers – in allerlei soorten – en botanicals gebruikt worden. Een nieuwe trend die ik nu zie, is het toevoegen van wildpluk- kruiden, zoals citroenverveine of rozemarijn. Voor de zomer voorspel ik een voorkeur, naast Nederlandse seizoensfavorieten zoals appel en peer, voor meer bijzondere citrus- soorten, zoals kumquat en yuzu. Waarbij ook de schil wordt gebruikt, omdat de aromatische olie die daarin zit veel smaak afgeeft. En voorlopig gaat het nog wel even door met de bijzondere smaken. En het aan-zicht verandert; we willen een móói glas, een mooie compositie. Al die kruiden, botanicals en fruitsoorten doen het trouwens ook goed als je er ijsblokjes van maakt. Stillevens in je glas.’
Heerlijk dorstlessend met de zoetfrisse smaak van peer en subtiel zoetzure touch van cactus.
Zeker, er zijn zelfs restaurants met watersommeliers en watermenu’s. Niet alleen vanwege het gezondheids- aspect, maar ook omdat bepaalde waters goed combineren met bepaald eten. Michael Mascha schreef er een boek over,
‘A Connoisseur’s Guide to the World’s Most Distinctive Bottled Waters’. Zijn advies: combineer sterk koolzuur- houdend water met knapperig gefrituurd voedsel en water met een hoger mineraal- gehalte met gegrild rood vlees. Bij een vette hap of zeevruchten kies je voor een wat zuurder waterdrankje. En drink eens alkalisch water bij desserts,
dat is wat zoeter van smaak.
impel gezegd vallen daar alle waterdrankjes onder die een toevoeging bevatten, ook al is
het geen wettelijke benaming. Steeds meer producenten willen consumenten stimuleren om gezondere keuzes te maken. Vandaar ook de steeds ruimere keuze in het schap van gezondere, caloriearme en frisse dorstlessers zoals waterdrankjes. Charlotte en Rianne van het Innovatie team van Sourcy Vitaminwaters zeggen daarover: ‘Water is belangrijk voor een goede hydratatie. Op onze afdeling zijn we dagelijks bezig om te kijken welke extra componenten wij kunnen toevoegen, denk aan vitamines en mineralen. Met als doel dat dit – naast hydratie – net iets extra’s doet voor het lichaam.’
‘Dat verschilt per vitamine’, leggen Charlotte en Rianne van Sourcy Vitaminwaters uit. ‘In Sourcy Vitaminwater zitten afhankelijk van de smaak, de volgende vitamines: B5, B6, B12, B8, A.’
Er zijn bij Albert Heijn zes smaken Sourcy Vitaminwaters verkrijgbaar: Braam Açai, Citroen Cactus, Framboos Granaat- appel, Mango Guave en de nieuwe smaak Peer Vlierbloesem.
WELKE VARIANT AQUARIUS JE KIEST, HANGT AF VAN HET MOMENT – EN JE SMAAKVOORKEUR
Ben je een sportfanaat dan is een sportdrankje een goede keuze om je vochtbalans op peil te houden. Het grote verschil met vitaminewaters is dat sportdrankjes vaak ook rijk zijn aan kalium en natrium. En ze zijn niet suikervrij. Zwaar getraind? Kies dan voor een ‘hypertone’ sportdrank, ook wel aangeduid met high energy, die bevat relatief veel koolhydraten en zout. Duursporter? Drink dan een ‘isotone’ sportdrank die wordt snel en makkelijk door het lichaam opgenomen. En lekker aan het zweten tijdens een spinningklas? Neem dan tussendoor een ‘hypotoon’ of hydraterend sportdrankje, dat vult het vocht goed aan.
Maar wacht. Voordat je denkt, een drankje als Aquarius kan alleen tijdens of na het sporten; dat is niet zo. Sportdranken zijn ideaal voor hydratatie gedurende de hele dag. De een houdt vooral de vochtbalans en het energieniveau op peil, de ander helpt bij herstel na intensieve inspanning. Aquarius noemt de varianten Lemon en Orange daarom officieel dan ook geen sportdranken. Het zijn dorstlessers voor elk moment.
Aquarius Lemon en Aquarius Orange* zijn geschikt voor dagelijkse hydratatie, ook buiten het sporten. Met een verbeterde smaak en minder calorieën zijn deze varianten perfect geschikt voor iedereen met een actieve levenstijl.
Aquarius Blue Ice en Aquarius Cherry zijn isotone sportdranken die je helpen om langer door te gaan tijdens het sporten. Ze bevatten een combinatie van snelle suikers, mineralen en vocht, die zorgen voor herstel tijdens en na het intensieve sporten. Handig: Blue Ice en Cherry hebben een sportdop.
* Niet in elke Albert Heijn-winkel verkrijgbaar. Bestel het eventueel op ah.nl.